Gud mättar sitt folk med finaste vete

Om glutenfritt nattvardsbröd står det: »Med himmelriket är det som när en man hade sått god säd i sin åker. Medan alla låg och sov kom hans fiende och sådde ogräs mitt bland vetet och gick sedan sin väg. När säden växte upp och gick i ax visade sig också ogräset» (Matt. 13:24‒26).

Jesus är vetekornet som faller i jorden och dör och därför ger rik skörd (Joh. 12:24). Därför är det livets bröd, som han tar i mässan, välsignar, bryter och ger, bakat av vete. Han säger ju att han är detta livets bröd (Joh. 6:48).

Den reformerte (»frikyrklige») menar att brödet är ett Jesus-minne eller en bild för hans närvaro. Då spelar det mindre roll vad brödet är bakat av. Men en allmänkyrklig (och därmed både luthersk och romersk) kyrka vet att brödet är Jesus. Och då är det avgörande viktigt vad bröd det är.

När Jesus föddes, levde synligt på jorden, dog och uppstod, var han människa av kött och blod. Det är avgörande viktigt för kristen tro att han var just riktig människa och inte en andlig figur, en zombie eller bara en tanke. Lika avgörande viktigt är det att Livets bröd är riktigt bröd, och att det brödet är han som föll i jorden och dog, vetekornet. Det är med finaste vete Gud mättar sitt folk (Ps. 147:14).

För den som inte tål gluten finns glutenfria veteoblater bakade av vetestärkelse och vatten. Bokhandeln Arken har dem. De fungerar för den glutenintolerante. Vilka som behöver det brödet i stället för den vanliga veteoblaten kan förstås vilken normalbegåvad och plikttrogen präst eller diakon som helst lätt hålla koll på.

Niklas Adell