Lars Levi Laestadius – Norrlands väckelsepräst
Lars Levi Laestadius påverkan på det kristna livet i norra Skandinavien har varit och är mycket stort. Den laestadianska väckelsen växte fram under mitten av artonhundratalet – en annan tid, ett annat samhälle – men inte desto mindre är den också i dag en levande fromhetsrörelse spridd även till Nordamerika och delar av Sydamerika. Den är som störst i Finland där man räknar med ca 150 000 medlemmar. Väckelsen är en av dessa många och formande rörelser som påverkar svenskkyrkligt församlingsliv främst i de norra länen. I denna artikel av Lars-Erik Wikberg beskrivs såväl Lars Levi Laestadius liv, omvändelse och förkunnelse som rörelsens liv i dag. Författaren är verksam som egenföretagare och driver förlaget Biblioteca Laestadiana.
SPT har tidigare publicerat flera artiklar om inspirerande andliga ledare som bidragit till att forma svenskkyrkligt fromhetsliv: C.O. Rosenius i nr 21/2023; Den heliga Elisabeth Hesselblad i nr 21/2023; Erik Petrén i nr 3/2024 och 4/2024; Axel B. Svensson i nr 8/2024; Den heliga Birgitta i nr 9/2024. Att känna deras teologiska tänkande, pastorala arbete och inspirerande förkunnelse är viktigt för att förstå bredden och djupet i de rörelser som är så levande också i dag. Ytterligare artiklar kommer framöver.
Barndomen
Lars Levi föddes den 10 januari 1800 i Jäkkvik sex mil nordväst om Arjeplog. Hans mor Anna hade hört namnet i två drömmar. Fadern hade, då han smakat sprit, ett elakt ölsinne, som modern fick betala med bittra tårar. Båda föräldrarna hjälptes dock åt att fostra barnen i kristendomen. Detta torde också vara en orsak till att Laestadius uttryck »den himmelske Föräldern» ofta förekommer i hans predikningar, moderns kärlek och faderns stränghet i en person. Att »dia den himmelske Förälderns bröst» är en vanlig beskrivning i predikningarna.
Präst
Den 20 februari 1825 prästvigdes han tillsammans med sin bror Petrus i Härnösand. Sin första tjänst fick han som vicepastor i Arjeplog. Biskop Almquist i Härnösand hade utan att fråga Laestadius i hans namn sökt den lediga kyrkoherdetjänsten i Karesuando. Först efteråt bad han honom godkänna ansökan för att »icke göra sin biskop till en lögnare». Laestadius tillträdde tjänsten i Karesuando den 1 maj 1826. Han gifte sig 1827 med Kajsa Alstadius.