Veckans citat

En dystopisk framtidsvision från 1995
När USA är en service- och informationsekonomi, när nästan hela tillverkningsindustrin försvunnit iväg till andra länder; när enorm teknologisk makt hamnat i händerna på några ytterst få, och allmänhetens företrädare inte ens begriper frågorna; när folk tappat förmågan att själva sätta sina egna agendor eller kunnigt ifrågasätta makthavarna; när vårt kritiska tänkande så förfallit att vi inte kan skilja mellan vad som känns bra och vad som är sant, och vi nästan utan att märka det halkar tillbaka ned i vidskeplighetens mörker.

Astronomen Carl Sagan, The Demon Haunted World, 1995

 

Du ska inte bära falskt vittnesbörd ...
»Det är för väl att lögnen finns – för tänk om allt man hörde vore sant» är ett slitet Albert Engström-skämt, men numera kan det leda till tankar som gör det lätt att hålla sig för skratt: är vi på väg mot att nästan inget av det man hör är sant? Aldrig förr har vi levt i en sådan störtflod av nyheter, meddelanden, reklam, förströelse och propaganda. Och aldrig förr har det varit så lätt att så snabbt och övertygande ljuga för så många.

Anders Mathlein, SvD 20/10 2024 

Kristendomen – kulturarv eller framtidskultur?
Kristendomen är inte någon historisk artefakt, inte bara en uppsättning livsregler – den är Guds konkreta och radikala ingripande i historien, och den är personen Jesus Kristus, hans födelse, död och uppståndelse, genom vilken vi får evigt liv. Har efterverkningarna av det Jesus gjorde påverkat kulturen i Sverige, våra lagar, vad vi äter, hur vi firar högtider? Absolut, och det är självklart intressant. Men det är inte hälften så intressant som Jesus själv, vad han gör i våra liv nu, och vad han kommer att göra.

Josefin de Gregorio, Dagen 17/10 2024

I själavårdens fokus
Själavård liknar god psykoterapi på det sättet att konfidenten uppmuntras till introspektion och självreflektion, men framför allt gäller den kyrkliga själavården människans existentiella och andliga utveckling i förhållande till sina närmaste, sin omvärld och sig själv och sin Gud.

Claes-Otto Hammarlund, Kyrkans Tidning 22/2024