Om Kungälv-Ytterby församling

Storpastoraten har stor frihet att organisera sig utifrån vad man finner lämpligt. Två grundmodeller tycks dominera. Den ena är långt driven centralisering, den andra är tydliga delegationer till de lokala kyrkorna och församlingarna. Församlingen ska utgöra Svenska kyrkans grundläggande enhet, men har i storpastoraten kommit att styras av pastoratsnivån. Så måste det inte vara. Mikael Isacson, kontraktsprost och kyrkoherde i Kungälv-Ytterby församling som inte ingår i pastorat, beskriver här en struktur med stark lokal beslutsrätt och styrning.

Kyrkoordningen ger stor frihet till pastoraten att utforma sin interna organisation. Detsamma gäller för församlingar som inte ingår i pastorat. En rimlig utgångspunkt är att organisationen ska främja syftet med den grundläggande uppgiften, »att människor ska komma till tro på Kristus och fördjupas i sin tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas». Organisationen kan bli olika beroende på hur det lokala sammanhanget ser ut. Avsikten här är att beskriva organisationen i min församling, Kungälv-Ytterby, vad som ligger till grund för våra val samt hur jag som kyrkoherde utformat delar av min tjänst.

Kungälvs kommun har cirka 50 000 invånare. Drygt hälften bor i Kungälv-Ytterby församling, som omfattar kommunens centrala delar. Till största delen är det tätort med villor, radhusområden och lägenheter. Den kvarvarande landsbygden håller på att bebyggas i rask takt. Medlemsantalet är drygt 15 000 och kan såväl minska som öka från ett år till ett annat. Inflyttningen är alltså kontinuerlig och ekonomin god. Den andra hälften av kommunens invånare bor i grannpastoraten Romelanda, Solberga eller Torsby (med Marstrand).

Fram till 2014 fanns Kungälvs pastorat med två församlingar, Kungälv och Ytterby. Församlingarna har, något förenklat, hängt ihop sedan »urminnes tid». Kungälvs församling hade tre kyrkor: Kungälvs kyrka från 1682 (med många föregångare), Kastalakyrkan från 1980 och Munkegärdekyrkan från 1996. I Ytterby församling fanns Ytterby kyrka från 1870 (med föregångaren S:t Halvards kyrka från 1100-talet, numera ruin). De fyra kyrkorummen är mycket olika till karaktär och storlek.

Denna artikel är för betalande prenumeranter

Betala för en webbprenumeration för att läsa den här och många fler artiklar.

Registrera dig Har du redan registrerat dig? Logga in