MARIA LÖFBERG INTERVJUAR MATTIAS LUNDBERG

Höstens kyrkomöte beslöt att gå vidare i arbetet med att ta fram en ny psalmbok – eller som beslutet snarare blev – att revidera och komplettera den nuvarande. Psalmer engagerar. Det märks dels i en bred inbjudan till alla som vill sända in bidrag, dels av en ström av psalmförslag som kommer in, förmodligen av skiftande kvalitet. Maria Löfberg är organist i Falkenberg och har själv arbetat med att tonsätta psalmtexter av Bertil Murray. Här intervjuar hon Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap vid Uppsala universitet.

Svenska kyrkan arbetar med att ta fram en reviderad psalmbok. I november öppnade den digitala brevlåda dit vem som helst kan skicka nyskrivna psalmer eller ha förslag i stort rörande psalmbokens texter och melodier.

Mattias Lundberg, musikprofessor vid Uppsala Universitet och kyrkomusiker med stort engagemang för kyrkomusik, var aktuell i debatten då en ny handbok togs fram för några år sedan. Jag samtalar här med honom om det pågående arbetet med en ny psalmbok, om vilka förväntningar vi kan ha och om vad som är viktigt både med nya psalmer och i själva processen.

–  Hur ser du på att man inlett ett arbete mot en ny psalmbok – i ljuset av handboksarbetet för några år sedan?

Denna artikel är för betalande prenumeranter

Betala för en webbprenumeration för att läsa den här och många fler artiklar.

Registrera dig Har du redan registrerat dig? Logga in