Björn Fagerberg: En personlig död – En läkares tankar om döden efter ett långt yrkesliv. Förlaget Fri tanke, Stockholm 2024. 266 sidor.
Författaren har en lång karriär som överläkare och professor i molekylär och klinisk medicin vid Göteborgs universitet bakom sig. Han är numera emeritus och i 80-årsåldern vilket kan ha relevans för bokens ämne. Författaren har i bokens tilläggstitel just poängterat att det är hans egna tankar om döden som han ger uttryck för.
Boken En personlig död har i huvudsak ett idéhistoriskt upplägg men växlar i de olika avsnitten mellan forntid och nutid. Bokens olika delar eller kapitel är relativt fristående och har nog i ett redaktionellt syfte fogats samman. De två sista kapitlen hänvisar därefter till tidigare kapitel. Detta framgår inte klart förrän läsaren kommer till de två sista kapitlen. Recensenten har funderat mycket över detta upplägg, hur det ska förstås. På sätt och vis liknar upplägget en grundad teoris (Barney Glaser, Grounded theory) upplägg med olika typer av datainsamling för att succesivt utveckla en arbetshypotes för en modell över en personlig död.
Grundad teori kräver dock en pågående datainsamling tills en mättnad (saturation) uppstår då inget nytt tillkommer med relevans för hypotesen. Så är inte fallet i denna bok. Aktuell religionspsykologisk forskning, vårdvetenskaplig forskning med omvårdnadsteorier och livsåskådningsforskning saknas nästan helt.
Denna artikel är för betalande prenumeranter
Betala för en webbprenumeration för att läsa den här och många fler artiklar.
Registrera dig
Har du redan registrerat dig? Logga in