Ola Nordenfors (red.): Karlfeldt och tron. Biblisk lyrik eller sann fromhet? Karlfeldtsamfundets skriftserie, 55. Skellefteå: Norma, 2024. 180 s.
Karlfeldt och tron är frukten av ett symposium på Sigtunastiftelsen 2023 där litteraturvetare, Karlfeldtexperter och teologer samlades för att diskutera Erik Axel Karlfeldts förhållande till tron. Jämte ett förord av Johan Tysk, Karlfeldtsamfundets ordförande, omfattar boken nio bidrag av lika många författare.
Ola Nordenfors, bokens redaktör, påminner i en inledning om hur intresset för Karlfeldt och hans lyrik förändrats över tid. Ofta har »Höstpsalm» i skaldens sista diktsamling Hösthorn (1927) varit en utgångspunkt för synpunkter på hans förhållande till tron. Dikten har ibland tolkats som en kristen bekännelse.
Lars Falk tar sig an »Sub luna», även den i Hösthorn, som ger uttryck för både förgängelsekänsla och livsbejakelse. Falk påminner om anknytningen till Aristoteles världsbild.
Caroline Krook belyser kyrkans år, almanacka och bondepraktika i Karlfeldts diktning. Efter läsning av »Vinterorgel», slutackordet i Hösthorn, antar Krook att Karlfeldt tillhör vad religionshistorikern David Thurfjell kallat »granskogsfolkets religion», det vill säga upplevelsen av naturen som andaktsrum. Krook avslutar med att citera den minimalistiska »Första minnet» ur Hösthorn där Karlfeldt fångar det kroppsliga minnet av kärlek, sorg och glädje.
Denna artikel är för betalande prenumeranter
Betala för en webbprenumeration för att läsa den här och många fler artiklar.
Registrera dig
Har du redan registrerat dig? Logga in