Karin Henriksson: USA och Gud. Religionen och politiken. eddy.se ab. 2024. 192 sidor.

Författaren till volymen har under många år varit bosatt i Washington, D.C., verkat som SvD:s utrikeskorrespondent och i ett flertal andra tidningar men även i en rad andra sammanhang. Hon har även författat översiktsverk om både amerikanska presidenter och First Ladies, samt biografier om Ronald Reagan och Donald Trump. I dessa har frågan om religion varit sparsamt förekommande.

Det är dock, som titeln visar, annorlunda i föreliggande volym. Det finns en vällovlig ansats i arbetet. I flera avseenden ges relevant information i ärenden, siffror och kommentarer, men tyvärr ger helheten ett, menar jag, skevt perspektiv. Proportionerna blir skruvade. Det saknas dessutom en rad för ärendet högst väsentliga problematiseringar och/eller fördjupningar som skulle kunnat nyansera helhetsbilden.  Till detta kommer tyvärr en del uppgifter som är missvisande eller direkt felaktiga.

Framställningen är i stort en redogörelse för nuläget, även om historiska glimtar inkluderas. Författaren pekar på tre trender. En av dessa, som hon gör en stor sak av, är att de som hon menar är »utan någon religionstillhörighet», de så kallade »icke-anslutna», »the nones», under senare år ökat drastiskt i antal. Hon tolkar detta som ett starkt tecken på en tydlig sekularisering och att USA med snabba steg närmar sig läget i Västeuropa.

Denna artikel är för betalande prenumeranter

Betala för en webbprenumeration för att läsa den här och många fler artiklar.

Registrera dig Har du redan registrerat dig? Logga in