Birgitta i Det heliga landet

Förra året, 2023, var det 650 år sedan den heliga Birgitta, ett av Europas skyddshelgon, avled. Birgitta mottog många uppenbarelser alltifrån unga år ända till dess att hon fick hembud den 23 juli 1373. Uppenbarelserna var inte bara inspirerande och profetiska, de var också uppfordrande och uppmanande – bl.a. att hon skulle bege sig till Rom samt att hon skulle besöka fem platser i Det heliga landet. I denna artikel skriver Luca Cesarini, lärare på S:ta Elisabeths folkhögskola i Göteborg, om dessa uppenbarelser och om Birgittas resa till Rom. Artikeln är en bearbetning av det föredrag som författaren höll på italienska i kyrkan San Lorenzo in Damaso i Rom, i samband med Birgittajubileet i oktober 2023.

Birgitta blev en globetrotter som skulle komma att vandra till avlägsna platser, men framför allt blev hon mottagare av ett stort antal uppenbarelser som hon offentliggjorde

Den heliga Birgitta är känd för sina pilgrimsfärder och för de uppenbarelser och visioner hon mottog under sitt liv. Hennes långa jordeliv var inramat av uppenbarelser, dels i samband med hennes födelse, dels i anslutning till hennes död, två parametrar som på något sätt bekräftar vem hon verkligen var. Försommarnatten då hon föddes, inte långt ifrån Finsta där Birgittas familj bodde, såg kyrkoherden i Rasbo i en syn jungfru Maria som profeterade: »Åt herr Birger har fötts en dotter vars röst skall höras i hela världen,»

Denna artikel är för betalande prenumeranter

Betala för en webbprenumeration för att läsa den här och många fler artiklar.

Registrera dig Har du redan registrerat dig? Logga in