Hanne Sanders: En värld med Gud. Religiös världsbild och kyrka i dansk-svenska Lunds stift 1650–1720. Utgiven i samarbete med Centrum för Öresundsstudier vid Lunds universitet, Makadam förlag 2024. 336 sidor.

Professor Hanne Sanders var under drygt elva år föreståndare för Centrum för Danmarksstudier, numera Öresundsstudier, vid Lunds universitet. Hennes forskning rör ett brett fält kring religion och kyrka under tidigmodern tid, ofta med ett kulturhistoriskt perspektiv. Frågor om Skånes position mellan svenskt och danskt samt Skånes övergång till Sverige har särskilt intresserat henne. En värld med Gud var tänkt som ett projekt under några år för 25 år sedan men kom att utvecklas till ett livsprojekt. Sanders har djupdykt i Lunds stift under en lång reformationstid, där Skånska krigen (1675–1679) och freden i Roskilde år 1658, då Skåne blev svenskt, har en särskild betydelse. Genomgående är Sanders kritisk till vad som ofta ansetts vara etablerade sanningar. Hennes syfte är att undersöka religionens och kyrkans samhälleliga och kulturella betydelse i det tidigmoderna Norden. Huvudsakligen handlar det om det dansk-svenska Lunds stift 1650–1720.

Förutom inledningen och konklusionen omfattar boken sex kapitel. I ett försök att förstå en försekulariserad värld på dess egna religiöst kulturella villkor och inte utifrån vårt moderna sekulariserade perspektiv, undersöks först kyrkobyggnadens och kyrkorummets funktion.

I det tredje kapitlet möter vi biskop Peder Winstrups predikningar hållna under de dansk-skånska krigen. Sanders visar hur Winstrup skickligt ger samma budskap i sina predikningar oavsett om han var lojal mot den danske kungen eller när han senare blev lojal med den svenske kungen. Viktigast var hela tiden människors relation till Gud och hur denna relation bidrog till att Gud skapar krig och ger fred.

Denna artikel är för betalande prenumeranter

Betala för en webbprenumeration för att läsa den här och många fler artiklar.

Registrera dig Har du redan registrerat dig? Logga in