Kjell O. Lejon: God bless America. Om religionens roll i Vita huset från George Washington till Joe Biden. Artos & Norma bokförlag. Skellefteå 2024. 476 s.

Ger svenska massmedier en korrekt bild av amerikanskt politiskt liv? Knappast. I övrigt kunniga kommentatorer uppvisar stora kunskapsluckor om den kristna dimensionen av amerikanskt politiskt liv. Detta leder till att den religiösa referensen ofta klipps bort ur tal som visas i svensk teve och att svenska nyhetsprogram väljer att intervjua ytterlighetspersoner med extrema föreställningar när de skall redogöra för hur kristna väljare argumenterar.

Redan av den orsaken är God bless America, Om religionens roll i Vita huset från George Washington till Joe Biden en viktig bok för den som verkligen är intresserad av att veta hur tjugotvå amerikanska presidenter utövar sin kristna tro och argumenterar med denna som grund. Men bokens främsta värde ligger i de inledande och avslutande kapitlen där läsaren får ta del av grundläggande fakta som är viktiga för att förstå den kristna trons roll i amerikansk politik.

Referenser till Gud finns redan i USA:s självständighetsförklaring från 1776. Religion och politik har aldrig varit särskilt åtskilda i USA. I de första tretton delstaterna fanns olika delstatskyrkor med olika kopplingar till delstaten. Dessa kopplingar avvecklades så småningom. Fortfarande gäller dock det första författningstillägget som garanterar medborgarna full frihet till religion.

I kapitlet om »tre tillflöden» beskrivs det puritanska tankegodset som innebär tron på  ett utvalt folk, ett nytt Israel, som hade i uppdrag att överlåta sig och att vandra Guds väg för att skapa ett bibelbaserat samhälle, där patriotism och religion tvinnas samman med varandra och med etik och moral.

Denna artikel är för betalande prenumeranter

Betala för en webbprenumeration för att läsa den här och många fler artiklar.

Registrera dig Har du redan registrerat dig? Logga in