En kyrka som tycker mycket?
[Söndagens bibeltext] vill att vi går i närkamp med dess provocerande formuleringar och motstridiga tankegångar. Luther satte Bibeln i gudstjänstens centrum för han insett att den kunde peka på nya livsvägar och ge liv. Vi måste därför vara på vår vakt mot att fånga in kyrkan i för snäva pedagogiska ramar och sedan göra teologi av pedagogiken. Om inte Bibeln är gudstjänstens grund kan vi lätt förvandlas till en kyrka med mycket tyckande istället för tolkande.

Ulf Lindgren, Svensk Kyrkotidning 6/2024

 

Frihetens avigsida – apropå vår tids demagoger
Storinkvisitorn säger [till Befriaren Jesus]: »För en människa som blivit fri, finns det inte något bekymmer som är större och plågsammare än detta att fortast möjligt finna någon att underkasta sig. Och det som människan då vill underkasta sig måste vara något som är helt tveklöst, så tveklöst att alla som en man genast kan gå med på att underkasta sig det.»

Fjodor Dostojevskij, Legenden om Storinkvisitorn i Bröderna Karamazov (1880)

 

Den glanslösa demokratin
Demokratin har rötter. Den är glanslös och väcks till stor retorik bara när den är hotad. Demokratin är såtillvida ointellektuell och ofilosofisk ... Det finns ingenting vidunderligt hos denna demokrati, ingenting djärvt, ingenting frälsande ... Därför har denna demokrati haft en lokal, historiskt given karaktär. Den har inte fallit ned från himlen utan är resultatet av en historisk utveckling.

Svante Nordin, Axess 2/2023

 

Självklar demokrati?
Den liberala demokratin har blivit så självklar, att vi inte riktigt vet vad vi menar när vi talar om demokrati. Och då blir det också svårt att försvara den mot såväl yttre som inre hot.

Magdalena Dahlborg & Erik Åkerlund, Signum 4/2023

 

Liv i demokratin
Herren Gud har aldrig lovat att vi alltid ska få leva i en demokrati, men han har sagt att vi alltid ska leva som kristna.

Daniel Berrigan, jesuit, poet och präst