Att vara stor eller liten – fördel eller nackdel?
Det som är bäst för att minska ekonomisk sårbarhet innebär inte automatiskt starkare medlemsengagemang eller bättre resultat i att utföra församlingens uppdrag. Det mesta talar för att i fråga om att främja människors engagemang och möjlighet att långsiktigt ta ansvar för att församlingens grundläggande uppgift blir utförd, är det inte en fördel att pastorala områden blir större. Om indelning/struktur skulle styras endast utifrån pastoral effektivitet, så kan också förhållandevis små ekonomiska enheter anses fullt ändamålsenliga. (De skulle rentav vara möjliga att förorda som en eftersträvansvärd normallösning.) I fråga om ekonomi är större i allmänhet starkare. En viss sårbarhetsminskning sker även när flera ekonomiskt svaga enheter delar på börda och ansvar, men det uppstår inte ett rikt hushåll bara därför att fattiga flyttar samman.

Erik Keijser, Pyspunka, stiftskansliets årsrapport Växjö stift 2023

 

En stor stark – om storpastorat I.
Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll.

Pippi Långstrump

 

En stor stark till – om storpastorat II
– Är man stark, måste man vara snäll, sade Bamse.

– Jag som är svag, undrade Lille Skutt, måste jag då vara elak?

Bamse à la Rune Andréasson

 

Kristen politik
Kristen politik är att arbeta för ett samhälle där Guds allomfattande kärlek kan verka. Men Gud själv kan inte röja undan några orättfärdiga, av människan skapade, system. Inte heller en enda politiker. Knappt ett enskilt land, om än ett av världens mäktigaste.

Fanny Willman, Kyrkans Tidning nr 33/2024

 

Dionysosfest eller nattvardssatir?
Om [OS]invigningens Dionysosfest var tänkt att gestalta inkludering och mångfald var det onödigt att ens öppna för möjligheten att den skulle kunna tolkas som en satir av den kristna trons viktigaste sakrament.

Frida Park, Dagen 13/8 2024