1900-talet har varit ett dramatiskt skeende ideologiskt, politiskt och samhälleligt. Författaren, prost och kyrkoherde em. i Sätila och Hyssna, ger här en återblick över de viktigaste förändringarnas ur historien och hur de hänger samman. En exposé över sekulariseringens bakgrund och förlopp, epoken då Gud försvann hur historien – då Sverige blev landet som glömde Gud. – Artikeln är en bearbetning av ett föredrag i Hindås den 29 augusti 2022.

Klockan 16.51 lokal tid söndagen den 17 september 1961 lyfte ett plan från Léopoldville i Kongo med destination Ndola i dåvarande Nordrhodesia. Med på planet var Dag Hammarskjöld. Han skulle träffa ledaren för utbrytarprovinsen Katanga, president Tshombe. Tio minuter efter midnatt meddelades från planet, Albertina, att man såg ljusen från flygplatsen i Ndola. Tornet bad om bekräftelse, som också kom. Därefter tystnad.

Albertina hade kraschat. (1) Först 14 timmar senare kommer en chockad kolare in på skogvaktarkontoret och berättar att han sett ett flygplansvrak. Flygplatsen meddelas. (2)

I Léopoldville bodde Hammarskjöld hos sin representant i Kongo, Sture Linnér. Där lämnade han de tolv första sidorna av sin översättning av Martin Bubers Ich und Du. Där fanns också plånbok, nycklar checkhäfte, en artikel till Svenska Turistföreningens årsskrift, Thomas a Kempis Om Kristi efterföljelse. Med sig på planet hade han bara en portfölj. I den fanns Nya testamentet och Psaltaren på engelska, Bubers Ich und Du och ett skrivblock för arbetet med den svenska översättningen. (3)

Dag Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare. Hans tid som sådan hade ökat FN:s anseende i världen. Han hade visat stort mod, omutlighet och självständighet. Nu satsade han allt på att medla i Kongokrisen. Flygplanskraschen och Hammarskjölds död i den afrikanska djungeln gav eko över hela världen. Var det en olycka eller ett attentat? Många utredningar har gjorts, mycket har skrivits utan att ha gett något resultat. Frågan lever fortfarande. När Dag Hammarskjölds jordfästning ägde rum i Uppsala domkyrka flaggades det på halv stång i hela vårt land. Jag minns det mycket väl. Troligen var Dag Hammarskjöld den viktigastes svensken i världen under 1900-talet.

Det visade sig att Hammarskjöld var en Kristi efterföljare som tog sitt uppdrag som en kallelse från Gud.

Denna artikel är för betalande prenumeranter

Betala för en webbprenumeration för att läsa den här och många fler artiklar.

Registrera dig Har du redan registrerat dig? Logga in