Den 5 juni 2016 helgonförklarades Moder Maria Elisabeth Hesselblad av påven Franciskus. Det hade då gått många år sedan någon svensk senast blivit helgonförklarad. Heliga Elisabeth Hesselblads främsta gärning var att nystarta Birgittinorden i Rom, som efter några år kom att flytta in i Birgittahuset vid Piazza Farnese. Svenska kyrkan disponerar där ett kapell, S:ta Katarinakapellet. Artikelförfattaren är präst i den romersk-katolska kyrkan.

Maria Elisabeth Hesselblad föddes i det lilla stationssamhället Fåglavik i Västergötland pingstafton den 4 juni 1870. På den tiden fanns ingen kyrkbyggnad i Fåglavik. Först efter några veckor, den 12 juli, kunde föräldrarna ta med det lilla barnet till prästgården i Hudene nästan en mil bort för att det skulle ta emot dopets sakrament.

Det var svårt för fadern i familjen, som var handlande, att försörja den växande familjen i det lilla samhället. När Maria Elisabeth Hesselblad, som i familjen kallades »Maria», var cirka ett år gammal flyttade familjen till Falun, där man hoppades på bättre ekonomiska förutsättningar. Maria Elisabeth lärde sig i Dalarna ett sjungande »dalmål», som hon behärskade under resten av livet. Hon trivdes väl i Falun, med skolan, med kyrkbesök på söndagar, med kamrater osv.  

Denna artikel är för betalande prenumeranter

Betala för en webbprenumeration för att läsa den här och många fler artiklar.

Registrera dig Har du redan registrerat dig? Logga in