Rysslands anfall mot Ukraina har orsakat förvirring i den ortodoxa kristenheten. Å ena sidan Moskvapatriarkatets stöd för invasionen, å andra sidan den ukrainska delen av samma kyrka som alltmer distanserar sig till Moskvapatriarkatet. Parallellt har en ny ukrainsk ortodox kyrka bildats oberoende av den tidigare. För att markera avstånd från Ryssland och Moskvapatriarkatet har Ukraina beslutat att julen inte längre ska firas den 7 januari utan på samma dag som de västerländska kyrkorna enligt den gregorianska kalendern. Artikelns författare är teol. dr och forskare vid Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier, Uppsala universitet.

Hur blir det med julen i Ukraina? Det verkar vara lite väl tidigt att börja oroa sig över den, tänker vi kanske, men redan den 1 september, när detta skrivs, har den sitt startskott.

Kriget i Ukraina har många dimensioner. De flesta av dem är historiska och handlar om identitet och tillhörighet, om patriotism och nationalism och med en enda sammanbindande faktor, den ortodoxa tron. Inte ens det sovjetiska styret lyckades utplåna den trots intensiva försök, den lever och frodas och rör sig mellan de ovan nämnda polerna.

Denna artikel är för betalande prenumeranter

Betala för en webbprenumeration för att läsa den här och många fler artiklar.

Registrera dig Har du redan registrerat dig? Logga in