Sören Kierkegaard är ständigt aktuell. Han berör, ställer gärna etablerade uppfattningar på ända men ger just därför också ofta tröst. I koncisa formuleringar sägs det oväntade, och det glimrar till av goda insikter. Jan Bergendorf, präst och teol.lic. ger en inblick i Kierkegaards värld.

Det är nu många år sedan, jag vikarierade i Köpenhamn. Vid ett tillfälle kom jag att sitta bredvid en ung danska, nyligen prästvigd.

 – Läser ni något av Sören Kierkegaard under prästutbildningen? frågade jag. 
 – Absolut, en hel del, svarade hon.

 Jag blottade min okunskap genom kommentaren: »Jag har aldrig förstått hur en så svår författare har kunnat få ett sådant genomslag.» 

 – Då har du läst fel böcker, svarade hon snabbt. Du har läst böcker som Enten – eller eller Begrebet Angest, böcker som är skrivna under pseudonymer. De innehåller inte Kierkegaards egentliga ärende. Du skall läsa det han har skrivit under eget namn. Gör det, så förstår du!

Denna artikel är för betalande prenumeranter

Betala för en webbprenumeration för att läsa den här och många fler artiklar.

Registrera dig Har du redan registrerat dig? Logga in