Ur SPT 6/2021

Församlingar måste börja förbereda sig på hur man ska manifestera att man kan samlas till att fira mässa i kyrkorna igen. För den dagen kommer. Även om ingen ännu riktigt vet exakt när, så närmar den sig. I Två Systrars kapell förbereder man ett «Back to Church kit«. I denna artikel skriver Marco Aldén, präst i Två Systrar, lite om hur man tänker kring detta. Förhoppningsvis vill fler församlingar dela med sig av hur man tänker och ge fler tips och idéer.

Nån gång, om inte allt för länge, kommer alla restriktioner att hävas och vi kommer att ha möjlighet att få fira mässa tillsammans igen i våra församlingar. Att vi är många som längtar efter den dagen är självklart. Samtidigt tror jag vi är flera som också oroar oss något kring vad den här nedstängningen av så mycket kyrkligt liv gjort med oss som enskilda och som församling.

Att det som initialt var vad som kallades en omställning i praktiken ofta blev en nedstängning, där allt kyrkligt liv skett via digitala plattformar, har fått konsekvenser som vi inte helt kan överblicka är redan tydligt. Ibland sägs att den som inte tagit sig till kyrkan på tre söndagar löper stor risk att ha tappat vanan att gå i kyrkan. Nästan ett år vid en skärm kan i bästa fall ha skapat en längtan efter att få fira mässan tillsammans igen, men risken finns naturligtvis också att man accepterat, vant sig eller rent av uppskattat andra, bekvämare mönster.

Denna artikel är för inloggade användare

Registrera din e-postadress för att få tillgång till fler artiklar och vårt nyhetsbrev.

Registrera dig Har du redan registrerat dig? Logga in