Kan fotboll vara evangeliserande? Är det ens syftet? Fotboll är fotboll och evangelisation är evangelisation. Men kyrkoherdarna i Göteryds respektive Stenbrohults pastorat tänkte annorlunda. De såg att bygden behövde en fotbollsskola för barn och startade en i församlingarna men utan att ge avkall på att de också är kyrka och församling. Fram växte en verksamhet inriktad på fotboll men med en evangeliserande bieffekt.

Bakgrund

När vi var något yngre, en tidig höstkväll, körde vi hem från en träning med Liatorps IF. Jag hade fastnat för en kollegas ord när han sade: »Tro inte att du kan använda fotbollen för att evangelisera.»

Stämde det verkligen? Vi hade pratat lite till och från om detta vår kollegas ord och ledda av Anden föddes idén om en kristen fotbollsskola. Ganska snart stötte vi på patrull. Jag (Karl-Henrik) besökte Smålands fotbollsförbund och fick ganska snabbt klart för mig att Svenska fotbollsförbundet, av helt naturliga skäl, inte vill profilera någon som helst religiös tillhörighet. Vi träffade styrelsen i föreningen där vi spelade fotboll och då kom ordförande på den geniala idén att låna ut fotbollsplanen och så stod kyrkan för innehållet i fotbollsskolan.

Denna artikel är för betalande prenumeranter

Betala för en webbprenumeration för att läsa den här och många fler artiklar.

Registrera dig Har du redan registrerat dig? Logga in