Anders Gerdmar: HBTQ och Bibeln – svärdet genom svensk kristenhet. STH Förlag Falun 2023. 153 sidor.

Att recensera en bok av en relativt nyligen avliden författare är självklart inte alldeles enkelt. Jag har verkligen ingen anledning att misskreditera Anders Gerdmar, men hans bok HBTQ och Bibeln hade han, eller om det är hans förlag som fattat beslut, lika gärna kunnat avstå från att publicera.

Det är förvisso ett angeläget ämne och det finns mycket som skulle behöva skrivas i den förvirrade tid vi lever. Men Gerdmar lyckas inte samla ihop sitt material till en särskilt god helhet, även om det finns en del bitar som han beskriver bra och klokt.

Det verkar vara en upprörd Gerdmar som skriver. Han lyckas inte förmedla exakt vad det är han är så upprörd över, men det är många värdeladdade ord, och bitvis ganska dåligt underbyggda förklaringar. Och som för att kompensera bristerna i framställningen har han trummat ihop en imponerande rad (sju sidor!) av namnkunniga evangelikala kändisar att skriva korthuggna, klämkäcka, ryggdunkningar för att läsaren riktigt ska förstå hur viktig denna bok är.

Själva bibelgenomgången är hyfsat god, men i sin upprördhet missar Gerdmar en del viktiga detaljer och lämnar gluggar i sin argumentation. Han hade behövt lugna sig lite, ta ett steg tillbaka och bygga en mer hållbar argumentation. Kanske hade det behövts en lite mer stringent redaktör för att Gerdmars tankelinjer skulle bli tydligare.

Denna artikel är för betalande prenumeranter

Betala för en webbprenumeration för att läsa den här och många fler artiklar.

Registrera dig Har du redan registrerat dig? Logga in