Kyrkan som profetisk röst
Den kristna kyrkan har alltid frodats när den varit en profetisk motröst. När kyrkan däremot har lierat sig med tidsandan eller den politiska makten har den förlorat sin relevans som samhällsröst och frihamn för dem som söker något annat än det världen har att ge. Det är tid för allvarlig utvärdering för kristenheten, här i landet som glömde Gud.

Per Ewert, Dagen 17/11 2022

Vad Barcelona och Stockholm har
Har konsumtionen tagit en rent existentiell, andlig roll i våra liv? I somras fladdrade en annons förbi på Instagram, där Gallerian marknadsfördes på knackig engelska. Sloganen var »Barcelona har en stor kyrka. Stockholm har Gallerian.» ... Där vi förr i tiden hade religion, har vi nu en stroganoff-färgad skjorta. Swish är dopet. Scrollandet är vår bön, kundklubbarna vår församling, bonusprogrammen våra avlatsbrev. Ett DHL-paket som faktiskt levereras ända till dörren är nattvarden. Konfirmationen är när vi ger alla våra bankdetaljer till Klarna. Black Friday är vår högmässa.

Rebecka Åhlund, Svenska Dagbladet 27/11 2022

Öst eller väst?
Debatten om öppna eller slutna dörrar i globaliserings kölvatten och den ryska ortodoxa kyrkans reaktion visar också på den ryska kristenhetens komplicerade förhållande till väst. Den gamla spänningen mellan en ortodox kyrka som är öppen för dialog med väst eller en kyrka som i allt värnar sin särart och exklusivitet har på nytt blivit aktuell i det postkommunistiska Ryssland. Vilken väg Ryska kyrkan väljer att ta får framtiden utvisa.

Thomas Stoor, Den oönskade missionen – Proselytismen i Ryssland och den ortodoxa kyrkans reaktion (2001)

S och SD samtidiga på samma sida
Så mycket skrivs nu överallt om det märkliga partipolitiska systemet i Svenska kyrkan att jag inte behöver beskriva det igen. Det har blivit allmänt känt att S och SD står på samma sida i det här: de tar spjärn mot varandra för att öka sin makt, först i kyrkan, sedan i den sekulära politiken. Rösta på oss för att stoppa de andra, så lyder riksdagspartiernas strategi.

Sofia-Lilly Jönsson, Aftonbladet 15/9 2021