Thomas Petersson, Claes de Faire: Avkragad – Tankar om tro, svek och förlåtelse. Kaunitz-Olsson förlag 2024. 181 sid.

Jag har alltid haft svårt med stenkastare, med dreven som driver sina offer till steningsgropen eller den offentliga skampålen. Ingen som har rimlig självinsikt kan kasta första stenen. Om jag minns rätt var det Erik Petrén som sade ungefär: »Att vara kristen är ett sätt att vara misslyckad.» En helgad kyrka samlar de misslyckade, de som beroende av nåd blivit omvända.

När jag läser den avkragade biskopen Thomas Peterssons självrannsakande bok kommer det för mig. Jag hade svårt med drevet när Thomas Petersson för ett par år sedan hamnade i det mediala stormögat. Men det betyder inte att jag har det lätt med den här boken. Den är självutlämnande och Petersson erkänner utan ursäkter eller bortförklaringar sin skuld.

Denna artikel är för betalande prenumeranter

Betala för en webbprenumeration för att läsa den här och många fler artiklar.

Registrera dig Har du redan registrerat dig? Logga in