Den ekumeniska Anden

Anden förvandlar död till liv, mörker till ljus, kyla till värme, ensamhet till gemenskap. Utan Anden är människor små öar, utlämnade åt sin egen ensamhet och förtvivlan. Men så snart Anden börjar handla uppstår det överallt broar: öarna förbinds med varandra, de växer ihop, de blir »ett i den helige Ande».

Wilfrid Stinissen, Pilgrim 4/1998

Andens behagliga olikhet

Sådan är alltså Andens gåva: en universell gåva, en mångfaldens gåva, en enhetens gåva... Det är just genom att göra oss till ett som den heliga Ande gör oss alla olika.

Kallistos Ware, Pilgrim 4/98

Ett annat Ryssland

Det finns ett annat Ryssland än Putins, oligarkernas, kommunisternas och nationalisternas. I dessa krigstider då ett orättfärdigt anfallskrig av en stormakt åstadkommer enorm materiell förödelse och ofattbara kollektiva såväl som individuella trauman, måste vi som har möjlighet höja blicken och vidmakthålla visionen om ett Europa och en europeisk kristenhet som andas med två lungor.

Kjell Blückert, Signum 3/2022

Politisk felkoppling

Vad hade hänt om de som använder ordet »kristen» i politiska sammanhang inte kopplade loss det från Kristus?

Magnus Malm, Dagen 6/4 2022

Mycket för pengarna

Bibeln är en fantastiskt bra bok i förhållande till sitt pris.

Hasse Alfredsson i Dagbok för P1, 5/11 1964

Ur modet

Ärkebiskop Söderblom fick mer rätt än han själv hade kunnat ana när han 1907 förklarade: »Psalmboken är inte beroende af modet. Den hör till det gamla,som blir nytt ständigt igen. Men den har på vissa trakter kommit betänkligt ur bruk. Folk bär andra sångböcker med sig.»

Susanne Wigorts Yngvesson, Axess nr 6/2021